vendredi 26 décembre 2014

Cretons véganes - Vegan "Cretons"

Cretons véganes

Je détestais les cretons quand je mangeais de la viande, mais j'adore cette recette végane. Et les gens qui aiment les cretons à la viande autour de moi les trouvent également formidables.

La recette se trouve sur un blogue nommé Presque végé.

Mon mari et moi avons fait cette recette de nombreuses fois à travers les ans et nous avons découvert des variations et des trucs, que voici:

- Pets: Oui oui, vous avez bien lu. Voici le problème: des haricots, fèves, etc. pas assez cuits donnent des gaz. Et dans cette recette telle qu'elle est, les lentilles peuvent ne pas être 100 % du temps suffisamment cuites. Alors soit nous faisons cuire la farine de lentilles au four à très basse température en la remuant un peu de temps en temps pour qu'elle ne brûle pas, ou alors nous la faisons revenir dans une poêle quelques minutes avant de l'utiliser dans la recette. Mais attention: si vous utilisez l'option avec la poêle, vous devez rester proche d'elle et remuer constamment. Ou vous aurez de la farine de lentilles cramée. Et c'est pas bon.

Gingembre: Vous pouvez remplacer le gingembre frais par du gingembre en poudre. Je l'ai essayé et ça fonctionne.

Tamari: Utilisez de la sauce soya ou de la sauce Bragg si c'est ce que vous avez.

Bouillon: Ma tendre moitié a découvert que les cubes de bouillon de légumes sont principalement composés de sel. Alors sentez-vous bien à l'aise de faire votre propre bouillon! Quelques suggestions: faites-vous un bouillon maison à base de miso, ou à base de sauce tamari et d'épices (et de sel!). Si les bouillons maison intéressent qui que ce soit, je demanderai à mon cuisinier de mari de me donner des trucs plus précis!

Épices: J'ai vraiment fait cette recette des tonnes de fois. Je l'ai faite sans bon bouillon. Je l'ai faite sans cuire suffisamment ma farine de lentilles. J'y ai ajouté du sirop d'érable. J'ai obtenu des cretons durs et des cretons mous... Mais la seule fois où je l'ai mopée (complètement), c'est quand j'ai mis 1 c. à soupe au lieu d'1 c. à thé de cannelle. Alors attention aux épices!

Vegan "Cretons"


Cretons are a traditional meat spread generally made with pork or veal. It it traditional in Quebec and I have no clue if it exists anywhere else! Even when I ate meat, I used to strongly dislike those, but the vegan version of this is absolutely awesome. Even the people who like cretons have told me these were really special.

Through the years, my hubby and I have made those numerous times and we've come up with a few variations and tricks that I have put in the recipe notes.

But here's the recipe, translated from a blog called Presque végé (in French only).


Ingredients

3/4 c. dry lentils, preferably the brown-green looking small ones, finely ground in a coffee grinder (or a Vitamix if you've got one!)
1 small onion, finely chopped
2 garlic cloves, finely chopped
about 1 inch of ginger root, finement chopped
1 tsp nutritional yeast (I call it "the nooch")
1 tsp tamari sauce
1 tsp cinnamon powder
1/2 tsp nutmeg powder
2 1/4 c. veggie broth

Instructions

1. Warm up some oil in a pan and quickly sautée the onion, garlic and ginger until they are tender. Add the ground lentils and cook while stirring for about two minutes.
2. Add the spices, the nooch and the tamari, then cover with the broth.
3. Cook on medium heat while constantly stirring, until the lentils have absorbed all the liquid (about 8 minutes). You should have a thick and creamy-looking paste.
4. Put in a container and stick in the fridge until firm.
5. Share!

Recipe Notes

How to serve: Serve as a spread for bread or crackers.

Farts: Yes, you have read right. So, here's the thing: undercooked pulses are fart-inducing. And in this recipe, with the way it is, they are kind of borderline cooked. So my hubby and I either bake the lentil flour for a little while in a low oven, stirring it occasionally so it doesn't burn, or cook it in a pan for a few minutes before using it in this recipe. But be careful: if you do that, you gotta stay close to the pan and stir constantly. Or you'll have burnt lentil flour. And that's gross.

Ginger: You can replace the fresh ginger by powdered ginger. I've tried it and it's fine.

Tamari: Use soy sauce or Bragg sauce if that's what you've got.

Broth: My hubby has found out that broth cubes are mostly salt. So feel free to "make your own"! Some suggestions: use a homemade miso broth instead, or add tamari sauce and spices and herbs (and salt!). If homemade broths are interesting to anyone, I'll get my cook of a husband to give me more precise tricks about that!

Spices: I have seriously made this recipe tons of times. I've made it without a proper broth. I've made it with undercooked lentil flour. I've made it adding a bit of maple syrup. I've made it soft and hard... But the only time it failed was when I accidentally added 1 tbsp of cinnamon instead of 1 tsp. So watch out the spices.

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